Skip to main content
search
Hvem blir Årets båtsportutøver ?

Frode Sundsdal on 5th november 2023

Neste helg arrangeres MSK. De fleste, i alle fall utøverne, deres foreldre og følgere, er mest opptatt av de forskjellige kåringene. I båtsporten er det Årets utøver som har høyest status.

Jeg har blitt utfordret mange ganger på hvem jeg mener har hatt den beste sesongen. Jeg vet ikke om det er fordi folk lurer på om jeg er objektiv siden jeg har stilt meg til disposisjon som grenleder og er en av de nominerte, men jeg har definitivt en mening om dette.

 

Vi har 3 fantastiske utøvere nominert: William Martinsen, Andre Faye Solvang og det kvinnelige offshore-talentet Oline Nordli.

 

For meg er Årets båtsportutøver en viktig kåring. Det handler enkelt og greit om hvem som har oppnådd de beste resultatene i 2023.

 

Det er flere faktorer jeg mener er viktige i denne kåringen. Det handler ikke bare om antall titler. Vi må også se på hvor mangenasjoner som konkurrerer i klassen, hvor mange utøvere som deltar i mesterskapene, og ikke minst er det viktig å vurdere prestasjonen over tid.

 

Den mest allsidige av de tre nominerte i år er William Leithe Martinsen. Han vant både Sprint-Norgesmesterskapet og Norgesmesterskapet med GT30-båten i fjor. Med den vant han også VM i GT30 i Polen. Dette er en imponerende prestasjon i en klasse hvor vi historisk sett har hevdet oss. Det er også en klasse med mange utøvere og nasjoner. Han vant også NM-gull i sesongens siste løp med en sterk avslutning. William har også kjørt F4 hvor han vant Norgescupen og var navigatør i 3J-klassen. Alt i alt har han vært veldig aktiv og levert gode resultater. Selv om bonusen med NC-gull i 3J og Norgescupen i F4 ikke veier tungt for meg, er GT30-NM-gullet og VM-gullet stort.

 

Oline Nordli har vunnet alt som er å vinne i 3B. Det er ikke mer man kan forlange av en utøver, men i tillegg nyter hun respekt fra samtlige utøvere. På slutten av sesongen mottok hun utøvernes pris. EM-, Nordisk og NM-gull er fantastiske resultater, men det trekker ned i denne kåringen med gutta at deltakelsen ikke er rekordstor og antall nasjoner sjelden overstiger 3.

 

Andre Faye Solvang kjører F4. I fjor vant han den tyske serien. Solvang Racing var de første til å satse på F4-klassen igjen og de har hatt få konkurrenter i Norge, men det har ikke stoppet dem fra å konkurrere på et høyt nivå i Europa. Andre har i år tatt pole position i alle konkurranser han har deltatt i. Han ble nummer 2 i Europamesterskapet og VM i F4. Han gikk enda et skritt videre da han avsluttet 2023-sesongen med å vinne UIM F4 WorldCup-løpet i Kaunas, Litauen. Det er verdt å nevne at han gjorde dette bare fire dager etter at han ble skrevet ut fra sykehuset. Det er ikke akkurat den beste forberedelsen, kan man si. Selv om Andre Faye Solvang ikke ble Europamester eller Verdensmester i år, har han levert solide resultater gjennom hele sesongen. På avslutningsløpet på Songe utklasset han F4-miljøet i Norge.

 

For meg er det ingen tvil. Når man ser på hvilke konkurrenter Andre har hatt i år, er han i mine øyne den soleklare favoritten til å vinne Årets båtsportutøver. Ingen har slått flere nasjoner og konkurrenter enn Andre.

 

Jeg har selvfølgelig ingen innflytelse på kåringen som skal skje neste helg, men i min verden er det Andre som kommer til å holde tale på lørdag kveld.

 

Min trener sier alltid at hvis du står på pallen, er dugod. Hvis du står øverst, er du best. Disse tre utøverne, som jeg har stor respekt for, fortjener alle en plass på pallen. William Leithe Martinsen har i mine øyne større mulighet til å vinne kåringen for årets gjennombrudd. Der mener jeg han er en kandidat til å vinne. Om jeg får William Leithe Martinsen til å signere en ny sesong i F4 etter denne posten vites ikke, men som William alltid sier, «Det er ikke ljug om det er sant» og jeg står for dette.

 

La oss se, på lørdag får vi resultatet.

 

Hva synes du?

Print Friendly, PDF & Email
Mer om